Aktuellt

NY BOK!
EBBA HOCHSCHILD - ATT LEVA EFTER DÖDEN

EBBA HOCHSCHILDS liv var fyllt av dramatik. Hon föddes i Köpenhamn 1866 som yngsta dotter till Carl och Beata Gyllenstierna. Vid 21 års ålder gifte hon sig med Carl Hochschild, utrikesministerns son, och inom några år hade hon blivit mor till två barn.
Det lyckliga livet tog snart en helt annan riktning och Ebba fick kämpa mot sjukdom, kvinnoförtryck och elak ryktesspridning. Under djupt tragiska omständigheter förlorade hon dem som stod henne allra närmast.
Ebba befann sig därmed vid ett vägskäl. Skulle hon orka gå vidare och skapa ett nytt liv? Hennes förmåga att trots allt se livets glädjeämnen gav henne kraft att fortsätta, men hennes erfarenheter gjorde att hon värnade sin självständighet och valde att inte återvända till ett traditionellt liv som maka och mor.
Ebba umgicks i kretsarna kring hovet och 1908 utnämndes hon formellt till drottning Victorias statsfru. Som drottningens förtrogna fick hon följa med på resor till bland annat Rom och Capri och delta i glamorösa statsbesök och slottsbaler. Under vistelserna i Tyskland fick hon också känna av första världskrigets politiska spel och uppleva krigets fasor på nära håll.
Biografin över Ebba Hochschild är en gripande kvinnoskildring som berättar om ett människoöde präglat av både djupaste sorg och insikten om livets fantastiska möjligheter.
Köp via förlaget Historiska Media, bokhandeln eller nätbokhandeln.

 

PRESSRÖSTER

BOKRELEASE PÅ KRAPPERUP 9 MAJ 2018

Boken om Ebba Hochschild presenterades på Krapperup i ett samarrangemang mellan Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen och Historiska Media Förlag AB. Bokprat och signering ackompanjerades av bubbel, tilltugg och mingel. Foto: Christina Haugen.NY ARTIKEL

I GÅRD & TORP 3/18 skriver Caroline Ranby om Paul Jönska gårdens trädgård i Viken. Läs mer på Vikens byaförenings hemsida och på Gård & Torps hemsida.NILS KARLEBYSTIPENDIET 2017 TILL CAROLINE RANBY


Ur motiveringen:
"Caroline Ranbys forskning vittnar om
en gedigen kunskap om skånsk kulturhistoria. Hennes
pedagogiska skrivstil och illustrativa fotografier i vetenskapliga
och populärvetenskapliga publikationer är lysande exempel
på förmedling av forskning om skånsk kultur och historia".

Läs hela motiveringen här!MÖLLE-KULLEN

Mölle by- och kulturförenings utgåva av  Anders W. Mölleryds
Mölle-Kullen genom tiderna har fått ett nyskrivet förord av Caroline Ranby.
Läs mer på föreningens hemsida.